Stel je opvoedingsvraag

Handleiding 'MijnBibliotheek'

Computerinfo

Sluitingsdagen

Krantenarchief van de Groote Oorlog

Bibliotheek Buggenhout

Hoofdbibliotheek ACC
Nieuwstraat 2
052/33 95 91

Boekenschuur Opstal
Krapstraat 161
052/33 95 95

Gemeentehuis Opdorp
Dries 70
052/33 95 98

bibliotheek@buggenhout.be

Volgers

woensdag 17 februari 2016

Een president in de bib

Een president in de bib…
     Jeugdauteur Wally De Doncker op bezoek

Wie had ooit gedacht dat we op een dag een heuse president in onze bib zouden mogen verwelkomen? Maar vandaag is het zover: jeugdschrijver Wally De Doncker komt namelijk op bezoek. Hij werd in september 2014 op een congres in Mexico verkozen tot president. Nu is hij bij ons in de bib en vertelt hij zijn verhalen aan de leerlingen van de tweede graad lager onderwijs van Buggenhout.

Een president? Van welk land is Wally De Doncker dan wel de president?-         Wally is inderdaad geen president van een land, maar wel van een wereldwijde organisatie. Die heet de ‘International Board on Books for Young People’. Kortweg IBBY voor de duidelijkheid. En in het Nederlands komt dat neer op: ‘de internationale raad voor boeken voor jonge mensen.’

       klik hier voor het vervolg op het artikel van Wally De Doncker:
Vervolg artikel Wally De Doncker

En wat doet die raad dan zoal?-         IBBY ziet er op toe dat alle kinderen over de hele wereld recht hebben om boeken te kunnen lezen. Want vergis je niet: in sommige landen mogen kinderen gewoon helemaal geen boeken lezen. Of alleen de jongens mogen boeken lezen en de meisjes niet. En daar wil IBBY iets aan veranderen.
Wie werkt er nog bij IBBY?-         Het is een internationaal netwerk van mensen uit de kinderboekenwereld: leesbevorderaars, bibliothecarissen, schrijvers, leraren, … Met in totaal afdelingen in 74 landen over de hele wereld. Via dit netwerk wil men kinderen en boeken dichter bij elkaar brengen, ook in landen waar dit niet zomaar vanzelfsprekend is.
En wat zegt Wally er zelf over?-         Wally De Doncker
(in zijn openingsspeech als voorzitter): “Het is onaanvaardbaar dat er nog steeds landen bestaan die meisjes verbieden om te lezen. Ik kan het ook niet begrijpen dat er overal in de wereld steeds meer bibliotheken gesloten worden. Zelf ben ik voor een groot deel geworden wie ik ben door het lezen van boeken. Ik ben dan ook vereerd met deze nieuwe functie en zal er alles aan doen om zoveel mogelijk boeken bereikbaar te maken voor zoveel mogelijk kinderen over de hele wereld”.


Geen opmerkingen: